Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Okul çağındaki çocukların beslenmesi ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Özellikle okul kantinlerinde satılan sağlıksız gıdalardan çocuklar uzak tutulmalıdır. İçinde ne olduğu belli olmayan abur cuburlar tüketilmemelidir. Sağlıklı alternatifler bulunmalıdır.
Okul Çağında Çocukların Beslenme Düzenleri
Okul çağında dengeli ve düzenli beslenen çocukların büyüme ve gelişimleri hızlı olur. Çocuklar mutlaka kahvaltı yaparak okula gitmelidir. Günün ilk öğünü olan kahvaltı çok önemlidir. Eğer çocuğun kahvaltı yapmak için vakti yoksa beslenmesine sağlıklı kahvaltılıklar konulmalıdır. Kahvaltı öğününde protein ağırlıklı yiyeceklerin bulunması önemlidir. Karbonhidratın ve lifli gıdalarında kahvaltıdaki önemi büyüktür.
Okula giden çocuklar kantinden sağlıksız yiyecekler almasın diye beslenme çantalarına sağlıklı tatlı atıştırmalıklar konulabilir. Taze meyve, hurma, meyveli yoğurt gibi seçenekler her çocuğu mutlu eden doyurucu alternatifler arasındadır.
Okul çağındaki çocukların beslenme düzeni deyince akla sadece okuldaki beslenme düzeni gelmemelidir. Çocuklar düzenli ana öğün yemelidir. Dengeli beslenme hafızayı güçlendirir. Anlama ve kavrama kabiliyetini artırır. Okul çağındaki çocukların öğünlerinde et, tavuk, balık, sağlıklı karbonhidratlar, baklagiller ve sebzeler mutlaka bulunmalıdır.
Protein tüketiminin çocukların beslenmesinden eksik olmaması gerekir. Bunun sebebi proteinin kas ve doku gelişimini destekleyici özelliğidir. Tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri protein açısından zengindir. Eğer çocuk et tüketmeyi sevmiyorsa bitkisel besinlerden protein alabilir. Fasulye, nohut, mercimek bu besinlere örnektir.
Çocuklar sebze ve meyve tüketmek konusunda üşengeç davranabilir. Özellikle meyve tabakları hazırlamak çocukların meyve tüketimini destekler. Vitamin ve mineraller sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Bu da bağışıklığı destekler. Meyve tüketmeyi sevmeyen çocuklara karışık meyve suları hazırlanabilir. Ev yapımı komposto gibi alternatifler de değerlendirilebilir.
Şekerli Gıdalar Hafıza Problemlerine Sebep Olabilir!
Okul çağında çocukların çok miktarda şekerli gıda tüketmeleri zararlıdır. Aslında şekerli gıda tüketiminin aşırısı her yaş için risklidir. Çünkü kilo alımını hızlandırır ve bu da obezite riskini ortaya çıkarır. Şekerli gıdalar yüksek kalorilidir ve besin değerleri düşüktür. Dolayısıyla çocuklara yarardan çok zarar getirir. Okula giden çocukların öğrenmeye açık olması gerekir. Şekerli gıdalar bilişsel yeteneklerin gelişmesini engeller. Çocuklarda şekerli gıda tüketiminin aşırıya kaçması diş sağlığını olumsuz etkiler. Çocuk diş fırçalama alışkanlığı kazanmış dahi olsa şekerli gıdalar dişlerdeki bakterilerle etkileşime girdiği için diş çürümeleri hızlanır.
Şeker enerji dalgalanmalarına sebep olduğu için ani enerji patlamaları ortaya çıkar. Bu enerji dalgalanmaları çocuklarda dikkatsizlik, odaklanma sorunu ve huzursuzluk olarak kendini belli eder. Ayrıca ani şeker düşüşü çocuklarda huysuzluk ve sinir gibi duygu bozukluklarına da yol açmaktadır.
Okul çağında çocuklar şekerli gıda çok tükettiklerinde beslenme düzenleri tamamen sekteye uğrar. Çünkü şekerli gıdalar sağlıklı gıdalara göre daha cezbedicidir. Sebzeye, meyveye, tam tahıllı gıdalara mesafeli hale gelen çocukların sağlıklı beslenmeye dönmeleri çok zor olacaktır. Ebeveynler bu konuda çok dikkatli olmalıdır.
Fast Food Öğün Değildir!
Çocuklar ne yerse yesin yeter ki karınları doysun mantığı doğru değildir. Okul çağındaki çocuklar özellikle beslenme konusunda hep takip edilmelidir. Dışarıda yemek yeme alışkanlığı bu çağda kazanıldığı için ebeveynler ev yemekleri konusunda dikkatli olmalıdır. Ailece yemek yemeye oturmak çocukların beslenme düzeni için çok önemlidir.
Çocuğunuz fast food yemek konusunda ısrarcıysa bunu minimize etmek için uğraşmalısınız. Çocuklar dışarıda yemek yemeyi özellikle ergenlik çağlarında abartmaktadır. Bu da arkadaşlarına özenme, kendini kabul ettirme gibi sebeplere dayanır. Okul çağınızdaki çocuğunuzu sağlıklı beslenmeye teşvik etmek için inatlaşmamak önemlidir. Mümkün olduğunca çocuğunuzu anlamaya çalışarak sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak gerekir.