Kolajen Nedir? Hangi Gıdalar Kolajen İçerir?
Vücutta en çok bulunan çözünmeyen lifli protein, kolajendir. Bağ dokusu ve kemiklerin organik yapısının ana bileşenidir. Kolajen vücut proteininin %30’unu oluşturmaktadır. Ciltteki esneklik ve dayanıklılıktan sorumludur. Kolajen denildiğinde akla ilk olarak cilt sağlığı gelmesi bu yüzdendir. Ve tabi ki ilerleyen yaşlarda kolajenin önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Çünkü yaşın ilerlemesiyle cilt incelir ve sarkar. Kolajen takviyelerinin yaşlılığı geciktirme gibi bir özelliği vardır. Ancak düzenli olarak doğal kolajen tüketmek her açıdan daha sağlıklıdır.
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Kolajenin genel faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Cildin elastikiyetini sağlar ve cildin daha canlı gözükmesine yardımcı olur.
- Eklem sağlığını destekler
- Cilt kırışıklıklarının ve ince çizgilerin görünümünü azaltır.
- Eklemlerdeki ağrı ve sertlik şikayetini azaltır.
- Saçların güçlenmesine yardımcıdır. Kolajen saçların hızlı uzaması için gerekli bir bileşendir.
- Tırnakların daha sağlam ve kırılmalara karşı daha güçlü olmasını sağlar.
Kolajenin bilinen en önemli faydalarından biri de bağırsak astarını desteklemesidir. Sindirim sisteminin sağlıklı olmasına katkısı çoktur. Protein eksikliği yaşayan kişilerde kolajen takviyesi kas kütlesini artırmada önemli rol oynar.
Kolajende kas dokuyu destekleyen aminoasitler bulunur. Kasların güçlenmesi için kolajenin etkisi büyüktür.
Vücutta Kolajen Miktarı Neden Azalır?
Yaş ilerledikçe vücuttaki kolajen miktarı da azalmaya başlar. Özellikle 25’li yaşlardan sonra yaşlanma belirtileri yavaş yavaş kendini gösterir. Kolajen kaybını hızlandırmamak için kişi sağlığına çok dikkat etmelidir. Kötü beslenmemeli, sigara kullanmamalı, stresten uzak durmalıdır. Bunlara ek olarak menopoz ve çevre kirliliği gibi kişinin elinde olmayan sebepler de kolajen kaybını hızlandıran unsurlardandır. Kolajen üretimini desteklemek için kolajen içeren besin tüketimine dikkat edilmelidir.
Kolajen Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vücuttaki kolajen miktarını ölçmek mümkün olmasa da kolajen azaldığında vücut bazı sinyaller verir. Özellikle ciltte meydana gelen sarkıklık, kırışıklıklar, kas ağrıları, kasların güçsüzleşmesi, daha az esnek tendonlar, harekette azalma, eklem ağrılarında artma ve gastrointestinal sorunlar ortaya çıkıyorsa bunlar kolajen seviyesinin düştüğüne işaret olabilir.
Kolajen İçeren Gıdalar Nelerdir?
Kolajen deyince akla ilk gelen gıda kemikli etlerdir. Kemiklerin içinde bulunan ilik tam bir kolajen deposudur. İlikte kolajen üretimine destek olan aminoasitler bulunmaktadır. İlikli kemik suyu yemekleri lezzetlendirir. Özellikle çorbalarda kullanılabilir. İlikli kemik suyunun dışında kolajen şu gıdalarda bulunmaktadır:
- Sığır Eti
- Tavuk Eti
- Hindi Eti
- Balık
- Kızılcık
- Pancar
- Kırmızı Kapya Biber
- Domates
- Ahududu
- Böğürtlen
- Yaban mersini
Çilek gibi gıdalar kolajen üretimine yardımcı olmaktadır. Ayrıca sülfür ve kükürt içeren besinler de kolajen üretimini destekler. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Soğan
- Sarımsak
- Karnabahar
- Pırasa
- Brokoli
- Lahana ve Brüksel lahanası
Kolajenin emilimini sağlamak için C vitamini önemli bir noktadır. Kolajen C vitamini içeren sebze ve meyvelerle beraber tüketilirse etkisini hızla gösterecektir.
- Maydanoz
- Limon
- Kivi
- Greyfurt
- Portakal
- Kapya biber
- Mandalina
Kolajen Takviyeleri Zararlı Mıdır?
Kolajeni artırmak doğal yollarla mümkün olduğu için alelade şekilde kolajen takviyesi almak sağlıklı değildir. Kolajen takviyesi almak isteyenler güvenmedikleri markalardan uzak durmalıdır. Hatta hekim tavsiyesi alarak kolajen takviyesi alıp almama konusunda karar vermek en doğrusudur. Ancak olası yan etkiler her zaman geçerli olduğu için göz ardı edilmemelidir. Kolajen takviyelerinin olası yan etkileri şu şekilde kendini gösterebilir:
Bazı kişilerde kolajen takviyeleri mide bulantısı yapabilir. Kimi insan ise kolajen takviyelerinden sonra şişkinlik hissedebilir. Dolayısıyla kolajen takviyeleri sindirim sorunlarına yol açabilir.
Deniz ürünlerinden elde edilen kolajen takviyeleri, bu ürünlere alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Bazı kolajen takviyelerinin de tadı ve kokusu kişiyi rahatsız edebilir.