En Çok Protein İçeren Bitkiler

18-11-2024 13:18
En Çok Protein İçeren Bitkiler

En çok protein içeren bitkiler hem sağlıklıdır hem de hafiftir. Protein günlük olarak vücuda alınması gereken aminoasitlerdendir. Hayvansal gıdalarda çok bulunur ancak bazı kişiler hayvansal gıda tüketemediği için protein ihtiyacını bitkilerden karşılar. Bu yazımızda en çok protein içeren bitkileri anlatacağız.

Hangi Bitkilerde Protein Çok Bulunur?

Mercimek protein denildiğinde akla ilk gelen bitkisel kaynaklardandır. Yüksek miktarda protein içerir. Mercimek kış aylarında çorba olarak sofralardan eksik olmaz. Çorba sevmeyenler mercimeği salatalarda da deneyebilir.

Bitkisel protein kaynaklarından biri de nohuttur. Tok tutan bir besin olan nohutun isterseniz yemeğini isterseniz de mezesini yapabilirsiniz.

Kinoa tam bir protein kaynağıdır. Yemeğe çok alışık olmadığımız kinoa sofralardan eksik olmamalıdır. İçinde 9 temel aminoasit bulunur. Gluten içermez. Özellikle glutensiz diyetlerin olmazsa olmazıdır.

Kuru Fasulye bitkisel kaynaklı protein deyince akla ilk gelen besinlerdendir. 100 gr. Kuru fasulyede bulunan protein miktarı yaklaşık 16 gramdır. Erişilebilir bir gıda olduğu için her evde bulunur. Ayrıca dünya mutfaklarında çok fazla kullanılan da bir besindir. Hayvansal protein tüketmek istemeyenler fasulye tüketmenin alternatif yollarını arayabilir. Özellikle Meksika mutfağı tariflerine göz gezdirebilirler.

Kabak çekirdeği protein açısından çok zengin bir tohumdur. Yemeklerde ve tatlılarda kabak çekirdeği kullanılabilir. 100 gram kabak çekirdeğinde yaklaşık olarak 19 gram protein bulunmaktadır. Bitkisel protein tüketmeyi tercih edenler kabak çekirdeğini unutmamalıdır.

Bitki temelli protein kaynakları arasında badem de bulunur. Spor yapanlar sık sık badem tüketirler bunun sebebi ise içerdiği protein miktarıdır. Ayrıca ara öğünler için sağlıklı bir atıştırmalıktır. Son zamanlarda popüler olan badem sütü yapımı aslında sanıldığından daha kolay! Tek alternatifi badem sütü yapıldıktan sonra 3 gün içinde tüketilmelidir.

En çok protein içeren bitkiler listesinin olmazsa olmazı Chia ve Keten tohumunu atlamak olmaz. Bu besinler omega-3 ve lif açısından oldukça zengindir. 100 gram chia tohumunda 16-17 gram protein bulunur. Günlük beslenmeye yeterli miktarda dahil edilen Chia tohumu kas gelişimini destekleyecektir. Keten tohumunun da 100 gramında yaklaşık 18-20 gram protein bulunur. Bu tohumları tek başlarına tüketmek yerine yoğurtla, smoothie ile tüketebilirsiniz. Ayrıca gluten içermedikleri için çölyak hastalarının da protein alımını destelemek amacıyla diyetlerine eklenebilir.

Neden Protein İçeren Bitkiler Tüketilmelidir?

Bitkisel proteinlerin doymuş yağ oranları düşüktür. Kalp dostu oldukları için, kalp damar sağlığını korumaya yardımcıdır. Chia ve keten tohumu gibi bitkiler sağlıklı bitkisel protein içeren gıdalardır. Gün içinde öğünlerde belli bir miktarda tüketilebilirler.

Bitkisel protein kaynakları lif açısından zengindir. Hayvansal proteinlere kıyasla daha fazla lif içerirler. Lifin insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Sindirimi kolaylaştırması, tokluk hissi ve bağırsak sağlığı bunlardan bazılarıdır.

Bitkisel proteinlerin hayvansal proteinlere göre daha kolay sindirildiği bilinmektedir. Bu sebeple diyetlerde protein içeren bitkilerin kullanılmasına özen gösterilir. Diyet listelerinde çeşitliliği sevenler, fasulye, mercimek, nohut, soya ürünleri, chia, kinoa ve keten tohumu gibi farklı gıdaları protein almak için tercih edebilirler. Diyetisyeninizle görüşerek bu gıdalarla alternatif tarifler hazırlayabilirsiniz. Diyet listelerinde protein içeren bitkiler besleyici olması açısından da sıklıkla tercih edilir.

Sağlıklı yaş almak isteyenler günlük tüketmeleri gereken protein miktarına dikkat etmelidir. Bitkisel kaynaklı protein tüketmeyi tercih edenler yağlı tohumlar, tahıllar, bakliyatlar, yeşil yapraklı bitkilerden farklı tarifler hazırlayabilir. Vücudun protein ihtiyacını karşılamak hücre yenilenmesi, doku oluşumu gibi yaşamsal faaliyetler için önemlidir. İnsan vücudunun enerji üretmesi için protein olmazsa olmazdır. Ayrıca bazı hormonların düzgün çalışması için de protein tüketimine dikkat edilmelidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.