Aralıklı Oruç Nedir? Nasıl Yapılır?
Aralıklı oruç, belli sürelerde yemek yenilen beslenme düzenine verilen isimdir. Günün bir kısmında yemek yenebilir ancak kalan kısmında yemeğe mola verilir. Aralıklı oruç tek bir beslenme düzenini temsil etmez.
Aralıklı oruç adından da anlaşılacağı üzere aslında oruç mantığındadır. Günün çoğunluğunu kişi aç geçirirken kalan kısmında ise yemek yiyebilir. Açlık zamanı kişinin alışkanlıklarına göre bu diyeti yazan uzman tarafından belirlenebilir.
Aralıklı orucun beslenme saatleri noktasında katı kuralları yoktur. Hatta bu diyetin farklı çeşitlerinin bulunması kişinin uyumunu kolaylaştırır. Unutulmamalıdır ki aralıklı oruç bir diyet türüdür ve uzman kontrolünde yapılmalıdır.
Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?
Aralıklı oruç diyetinin en belirgin özelliği günü ikiye bölmesidir. 16 saat aç kalınan ve 8 saat boyunca yemek yenilen bu diyette aç kalının süreye uyku saatleri de dahildir.
Sabah ve akşam öğün arasındaki 8 saatte katı besin tüketmek yoktur. Bu süre zarfında su, şekersiz kahve ya da çay, sade soda gibi kalorisi olmayan içeceklerin tüketilmesi gerekir. Aralıklı oruca başlamak isteyen biri şunu bilmelidir ki bu diyette sıvı tüketimi çok önemlidir. Plana uyarak gıda tüketimini azaltmalı sıvı tüketimini artırmalısınız.
8 saat boyunca yemek yemeye izin olması sağlıksız beslenileceği anlamına gelmez. Aksine bu saatlerde yenen gıdaların da sağlıklı olması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmeye alışmak için acele etmemek gerekir.
Aralıklı oruç diyetinin kurallarına sadık kalmak isteyenler yüksek karbonhidrattan uzak durmalıdır. Şeker içeren besinler ve hazır gıdalar aralıklı oruç diyetinin düşmanıdır. Diyette aç kalma aralığı uzun olduğu için diyetisyen kontrolünde yapılması önemlidir. Böylece daha güzel sonuçlar alınacaktır.
Aralıklı Oruç Yöntemleri Nelerdir?
Aralıklı oruç farklı yöntemleri olan bir beslenme çeşididir. Yukarıda 16/8 yönteminden bahsetmiştik. Şimdi diğer yöntemlere değineceğiz:
5:2 Diyeti
Haftanın 5 günü normal şekilde beslenmeye devam edilir. 2 günüde ise kalori alımı kısıtlanır. Cinsiyete göre alınması gereken kalori değişir. Kadınlar için kısıtlama yapılan günlerde sınır 500 kalori erkekler için ise 600 kaloridir.
Yemek- Yemek Yöntemi
Haftada 1 veya 2 kez oruç tutmayı içeren bu yöntem dünyada Eat- stop- eat yöntemi olarak da bilinir.
Alternatif Gün Orucu Yöntemi
Kişi bir gün normal yemek yediyse ertesi gün kalori alımında kısıtlamaya gider. Kısıtlama günlerinde alınacak kalori miktarı minimum seviyede olmalıdır.
Savaşçı Diyeti
Gün boyunca az yemek yiyen kişi akşam fazla tek bir öğün yiyebilir. Güç içinde özellikle protein ağırlıklı atıştırmalıklar ve çiğ sebzeler tüketilmelidir.
Aralıklı Orucun Etkileri Nelerdir?
Bu diyete uyduğunuz taktirde vücutta hücresel ve moleküler bazı değişimler meydana gelir. Sebebi ise oruçtur.
Oruç tutarken vücutta depolanan yağlar enerjiye çevrilir bu da bazı hormon seviyelerini düzenler.
Mesela büyüme hormonun normal seviyesinden 5 kat daha yükselerek yağ yakımını ve kazanımını artırmış olur.
Oruç tutan kişinin insülin seviyesi önemli ölçüde düşer. Bu da depolanmış yağların kullanımını hızlandırır.
Kişi aç kalınca hücrelerde hücresel onarım işlemleri başlar. Hücrelerin yenilenmesi ise hayat kalitesini büyük oranda artırır.
Açlık sırasında vücutta bulunan koenzimler yani yaşlanma karşıtı enzimler daha sık görülmektedir. Sonuç olarak açlığın yaşlanmayı geciktirdiği söylenebilir.
Daha az öğün yemek yemeyi hedefleyen bir diyet olduğu için açlık orucu günlük alınan kalori miktarının düşmesine sebep olur. Bu da yağ yakımı sayesinde kilo vermeyi hızlandırır.
Kısa süreli açlık yapan bir kişinin hormonlarındaki değişim sebebiyle metabolizma hızında artış görülmüştür. Bu da kilo vermeyi kolaylaştıran bir diğer unsurdur.
Araştırmalara göre aralıklı oruç yöntemi kilo vermede etkili bir yöntemdir.